Kokos - czyli płynne złoto! cz.2

Dziś kolejna cześć na temat olejku kokosowego. Pisałam już jak dotarł on do Europy oraz jak to się stało, że został tak silnie rozpowszechniony. Teraz czas na bardziej konkretne i przydatne informacje.


Zacznijmy od tego jak go pozyskać.  

Olej kokosowy jest dość często nazywany masłem kokosowym albo tłuszczem kokosowym. Jest tak, dlatego że składa się on w większości z kwasów tłuszczowych – krótko i średnio łańcuchowych, ( czyli są stosunkowo zdrowe). 

Wiemy także już od bardzo dawna, że olej kokosowy reguluje metabolizm oraz wspomaga odchudzanie. Jest bogaty w potas, wapń, żelazo, magnez, sód, cynk, dodatkowo posiada sporo kwasu foliowego. Są w nim także witaminy takie jak: witamina C, witaminy z grupy B oraz witaminę E.
Oprócz tego w jego składzie znajduje się kwas laurynowy. Najwięcej możemy go znaleźć w oleju, który był tłoczony na zimno. Statystycznie w 100 gramach znajduje się go około 40-50 % w takim stężeniu możemy spotkać go tylko w mleku matki. Jest bardzo ważnym elementem budowania odporności organizmu, posiada właściwości bakteriobójcze i wirusobójcze. 

Do tej pory mówiliśmy o oleju kokosowym, ale czy z kokosa można pozyskać coś jeszcze?
Jak pewnie się domyślanie jest wiele produktów, które są wytwarzane z kokosa.

Zastosowanie kokosa w żywieniu:

- Olej kokosowy: stosowany zamiast masła lub do smażenia.
- Woda kokosowa: skutecznie gasi pragnienie oraz idealnie nawadnia organizm prze duża zawartość minerałów.
- Wiórki kokosowe: możemy dodać do ciast, owsianki, naleśników albo użyć, jako posypki do deserów. Jedna łyżeczka wiórków to dobre uzupełnienie dla naszego organizmu w kwas laurynowy i kaprylowy.
- Świeży kokos: dobra alternatywa na nagły głód. Szybko metabolizowane tłuszcze dostarczą energii, a błonnik spowoduje, że na dłużej pozostajemy najedzeni. Porcja ok. 200 g kokosa zawiera 18 g błonnika, co stanowi aż dwie trzecie dziennego zapotrzebowania.
- Mleko kokosowe: możemy stosować do gotowania zup kremów, dodawać w proporcjach pół na pół do potraw z sosem śmietanowo – kokosowym lub zabielać nim aromatyczną poranną kawę, uzyskując dodatkowo głębię kokosowego smaku.
 - Cukier kokosowy: mimo, że pozbawiony smaku kokosa, posiada lekką nutę karmelową. Genialny, jako zastępnik dla zwykłego białego cukru, gdyż ma niższy indeks glikemiczny, można go podgrzewać do celów kulinarnych.

Przepis:

Zupa Krem z Brokuła  
1 brokuł
2 łyżki oleju kokosowego lub rzepakowego
opcjonalnie: 1 łyżeczka czarnuszki
spora szczypta gałki muszkatołowej
1 łyżeczka curry
łyżka oleju rzepakowego lub olej lniany
sok z 1/2 cytryny + otarta skórka
mała puszka mleka kokosowego
świeży imbir o długości kciuka
sól morska lub himalajska
pieprz 


Sposób wykonania: 

Różyczki brokuła zapiekamy z olejem kokosowym, curry i czarnuszką około 15-20 minut w temperaturze 180 st.C.
Przekładamy do garnka dodając gałkę muszkatołową, dolewamy wodę tak by warzywa były nią zakryte i gotujemy do miękkości.
Dodajemy mleko kokosowe. Miksujemy na gładki krem, pod koniec dodając sok i skórkę z cytryny, imbir i olej. Jeśli zupa jest zbyt gęsta to możemy dolać więcej wody lub mleka kokosowego i zagotować. Przyprawiamy solą i pieprzem.

Mam nadzieję, że wam posmakuje. 
Pozdrawiam Eva

13 komentarzy:

  1. Ooo muszę spróbować tego przepisu :D Kokos sam w sobie UWIELBIAM! :**

    OdpowiedzUsuń
  2. Ja kokosu i oleju kokosowego ostatnio namiętnie używam :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mi bardzo pomógł w walce z niedoskonałościami skórnymi.

      Usuń
  3. Uwielbiam kokos u mnie w domu już zastąpiłam olej i margarynę zwykłą na kokosową.

    http://kiudlis.blogspot.com/2018/01/w-czym-pic-poranna-kawe.html

    OdpowiedzUsuń
  4. mimo, że nie lubię kokosu i np. wiórki czy princessa kokosowa to coś czego nie przełknę, tak olej kokosowy wręcz uwielbiam! :) a zupa krem z brokuła to jedna z moich ulubionych :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Kokos jest wspniały! Kocham całym serduszkiem zaa smak zapach i zastosowania :)

    OdpowiedzUsuń
  6. wow lovely post dear ik love the coconuts oil thanks for sharing..
    https://clicknorder.pk online shopping in lahore

    OdpowiedzUsuń
  7. Kokos potwierdzam jest tak wykorzystywany że szok ile można pozyskać z tego owocu.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak dokładnie ma takie szerokie spektrum działania że chodziarz nie ma się pomysłów to i tak się coś wymyśli.
      Zapraszam na kolejne posty na temat kokosa i nie tylko
      :)

      Usuń
  8. Ja oleju kokosowego używam do włosów. :D

    OdpowiedzUsuń

Jakim typem urody jesteś? - WIOSNA

Dziś post, który pomoże ci zrozumieć, co jest dla ciebie dobre a co złe. Nigdy nie ma tak, że we wszystkim będziemy wyglądać dobrze. Po pie...

Popularne posty

Copyright © 2016 EVE HAIR , Blogger